Current Affairs Quiz : 4th August 2017

Dear Readers,
Current Affairs Quiz 4th August 2017: This Quiz is based on previous day’s news. You can also go through the Current Affairs & Daily GK Update of 3rd August 2017 before attempting the quiz.

1. The 7th Meeting of Brazil Russia India China and South Africa (BRICS) Countries with the corresponding Trade Ministers was held in which city of China?
a) Beijing
b) Shanghai
c) Chongqing
d) Shenzhen

2. Name the former India hockey player who has been awarded East Bengal football club’s highest honor ‘Bharat Gaurav’ on its foundation day?
a) Sandeep Singh
b) Ignace Tirkey
c) Dhanraj Pillay
d) Dilip Tirkey

3. Which portal has been launched by Union Government to provide a platform to sell agricultural produce and strengthen the agriculture-oriented Indian economy?
a) e-Mandi
b) e-Fasal
c) 3.e-Bazaar
d) e-RaKAM

4. Which IT company has acquired an artificial intelligence (AI) startup Ozlo that specializes in understanding text-based conversations?
a) Facebook
b) Google
c) Microsoft
d) Apple

5. Who has been appointed as the Secretary General of the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)?
a) Dhirendra Swarup
b) Sudhakar Rao
c) Aman Kumar
d) Sanjaya Baru

6. The Indian Army has developed a mobile application named _______ through which serving soldiers can track details like postings and promotions.
a) Sathi
b) Humraaz
c) GoFast
d) MyLife

7. SEBI has approved the appointment of ________ as the chairman of the board of directors of the Bombay Stock Exchange (BSE) with effect from July 31, 2017.
a) Dhirendra Swarup
b) Sudhakar Rao
c) Aman Kumar
d) Sanjaya Baru

8. India has signed a bilateral agreement with which country for the transfer of sentenced prisoners?
a Morocco
b Nigeria
c) Somalia
d) Kenya

9. SEBI has set up a committee on fair market conduct on 2nd of August 2017. It will suggest measures for improving surveillance of the markets and strengthen rules for algo trades, among other norms. Who among the following is the head of this committee?
a) L J Pannicker
b) T K Viswanathan
c) Viral Acharya
d) Deepak Parekh

10. Who among the following has been confirmed by US Senate to lead the Federal Bureau of Investigation (FBI)?
a) Vincent Collins
b) Christopher Wray
c) James Armitage
d) Jacob Powell

11. Ministry of Electronics and Information Technology(MeitY) has appointed an expert committee that would study various issues relating to data protection in India and will suggest a draft data protection Bill. Who among the following is the head of this committee?
a) Rajat Moona
b) B N Srikrishna
c) Ajay Bhushan
d) Aruna Natrajan

12. Which entity has said that India is allowed to construct hydroelectric power facilities on tributaries of the Jhelum and Chenab rivers with certain restrictions under the 1960 Indus Waters Treaty (IWT)?
a) International Monetary Fund
b) United Nations
c) World Bank
d) NATO

Answers:
1:b, 2:c, 3:d, 4:a, 5:d, 6:b, 7:a, 8:c, 9:b, 10:b, 11:b, 12:c.

Current Affairs & Daily GK Update: 3rd July 2017

Current Affairs Quiz: 3rd July 2017