Polity Questions for SSC CGL 2018: Quiz 2

1. Which of the following articles of the Indian Constitution provides that, the “State shall endeavour to secure for the citizens a uniform civil code throughout the territory of India” ?
a) Article 43
b) Article 44
c) Article 45
d) Article 46

2. In which schedule of the Indian Constitution the recognised languages are listed?
a) Sixth Schedule
b) Seventh Schedule
c) Eighth Schedule
d) Ninth Schedule

3. Who presides over the joint sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha?
a) The Speaker of the Lok Sabha
b) The Vice-President
c) The President
d) The Union Minister of Parliamentary Affairs

4. Which one of the following High Courts exercises jurisdiction over Andaman & Nicobar Islands?
a) Calcutta High Court
b) Andhra Pradesh High Court
c) Madras High Court
d) Mumbai High Court

5. In the Constitution of India ‘Education’ is included in
a) The Union List
b) The State List
c) The Concurrent List
d) The residuary power

6. The preamble to our Constitution includes all the following except
a) Adult franchise
b) Equality of status
c) Fraternity
d) Justice

7. A Money Bill passed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha also when no action is taken by the Upper House within :
a) 10 days
b) 12 days
c) 14 days
d) 18 days

8. English is the official language of which of the following states?
a) Manipur
b) Nagaland
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

9. Rajya Sabha is not………….
a) a permanent body
b) subject to dissolution
c) an elected body
d) essential body

10. The source of maximum income to Panchayati Raj institution is
a) Local taxes
b) Regional Funds
c) Government grants
d) Share in Union Govt. revenue

1:b, 2:c, 3:a, 4:a, 5:c, 6:a, 7:c, 8:a, 9:b, 10:c.

Polity Questions for SSC CGL 2018: Quiz 1